اهمیت شبکههای اجتماعی در چند سال گذشته به شدت افزایش یافته و ابزاری که به عنوان رسانهای برای ایجاد ارتباط بین مردم شکل گرفته بود، به رسانهای برای ارتباط برندها با مخاطبان هدف خود تبدیل شد. کسب و کارها برای توسعهی برند خود از شبکههای اجتماعی استفاده میکنند تا با مخاطبان خود تعامل داشته و از آنها مشتریانی وفادار بسازند.
توسعه ی برند با شبکه های اجتماعی
برای ارائهی محتوای جذاب در شبکهی اجتماعی برند خود باید فعال باشید و نیازهای مخاطبان خود را شناسایی کنید. شاید این کار مدتها طول بکشد. اما باید بدانید که یکی از بهترین راهها برای تعامل و ارتباط با مخاطبان هدف، استفاده از محتوای اصولی است که اگر بتوانید آن را به گونهای تولید کنید که برای مخاطبان جذاب و مورد پسند باشد، احتمال بیشتری دارد که آن را به اشتراک گذاشته یا با محتوا تعامل داشته باشند. این میتواند به توسعهی برندسازی شما به کمک شبکههای اجتماعی منجر شود و مخاطبان بیشتری برای شما به ارمغان بیاورد.
برای ارائهی محتوای جذاب در شبکههای اجتماعی باید به نکات مهمی توجه کنید که به شرح زیر هستند.
شناسایی مخاطب
تولید محتوا و فعال بودن در شبکههای اجتماعی کافی نیست. اولین قدم برای ایجاد استراتژی محتوایی و تولید محتوای جذاب و موثر، تحقیق و جمعآوری اطلاعات در مورد مخاطبان است. باید محتوایی ارائه کنید که مرتبط با برند شما و آموزنده باشد و در عین حال کاربران را سرگرم کند.
خود را به جای مخاطب قرار دهید و تلاش کنید که او را درک کنید. باید بدانید چه دغدغهای دارد؟ با چه چالشهایی درگیر است؟ چه چیزی به او انگیزهی خرید میدهد؟ و… .
- تعیین هدف
باید اهداف بازاریابی خود را کاملا شفاف و همسو با بازاریابی کلی برند خود تعیین کنید. هرچه این اهداف مشخصتر و دقیقتر باشد، میزان موفقیت شما در تولید محتوا در شبکههای اجتماعی افزایش مییابد.
- جمع آوری اطلاعات
پس از تعیین اهداف بازاریابی محتوایی باید دادههایی را مبتنی بر نیازهای مشتریان جمعآوری کنید. برای انجام این کار میتوانید محتواهای متنوع تولید کنید و ببینید که کدام یک از آنها بازخورد بیشتری دریافت میکند. روش دیگر اینکه میتوانید با طرح سوال نظر مخاطبان را در مورد برند و کسب و کار خود و محتوایی که در شبکهی اجتماعی آن به اشتراک میگذارید، جویا شوید.
این دادهها به شما کمک میکنند که مخاطب خود را بهتر بشناسید و پرسونای مشتری هدف خود را ایجاد کنید و باید به این نکته توجه داشته باشید که محتوای شما در هر پلتفرم، مخاطبان خاص خود را خواهند داشت.
استفاده از چندرسانهای
افراد از شبکههای اجتماعی مختلف برای دستیابی به اهداف خود استفاده میکنند و رفتار آنها در هر پلتفرم ممکن است کاملا متفاوت باشد. با درک نحوهی استفادهی مردم از هر رسانهی اجتماعی، میتوانید استراتژی خود را متناسب با نیازهای آنها تطبیق دهید و به مشتریان بیشتری دسترسی پیدا کنید.
همچنین باید بدانید که لزومی به استفاده از تمام شبکههای اجتماعی نیست. تحقیق در مورد اینکه مخاطبان هدف شما کدام رسانه را ترجیح میدهند، میتواند به شما کمک کند تا تلاشهای خود را هدف قرار دهید و از اتلاف وقت و هزینه جلوگیری کنید.
شبکه های اجتماعی
اینستاگرام، تلگرام، ایکس (توییتر) و یوتیوب از جمله رسانههای فعال هستند که کاربران زیادی در ایران به آنها دسترسی دارند و رسانههای دیگری چون فیسبوک، لینکدین و تیک تاک نیز مورد استفادهی مردم سایر کشورها قرار میگیرند اما امکان دسترسی کاربران ایرانی به آنها تقریبا مشکل است؛ بنابراین مخاطب هدف کمتری برای کسب و کارهای داخل ایران دارند.
- توییتر
نحوهی تولید محتوا و شیوهی انتشار پست در هر یک از پلتفرمها کاملا متفاوت است. محتوایی که برای شبکهی اجتماعی X (توییتر سابق) تولید میکنید باید به صورت متن و حداکثر 100 کلمه باشد. متن پست توییتر باید کاملا واضح و صریح نوشته شود و معمولا با یا بدون عکس منتشر میشوند.
- اینستاگرام
اینستاگرام محیطی بسیار بصری است پس باید محتواهای جذاب و سرگرم کنندهی خود را در قالب ویدیوهای کوتاه یا عکسهای زیبا تولید کرده و آن را به اشتراک بگذارید. برای هر عکس یا متن میتوانید از حداکثر 150 کلمه متن زیرنویس هم استفاده کنید که برای توضیح پستها بسیار مفید است.
از قابلیتهای دیگر اینستاگرام، امکان استوری، پخش زنده و ویدیوهای کوتاه (ریلز) است که به راحتی میتوانید از آنها برای ارائهی محتوای جذاب در شبکههای اجتماعی خود بهره ببرید.
- تلگرام
تلگرام نیز یکی از رسانههای بسیار محبوب در ایران است که از آن میتوانید برای اطلاعرسانی به مخاطبان و مشتریان خود استفاده کنید. علاوه براین، اخیرا تلگرام با افزودن امکان استوری بر محبوبیت خود میان مردم افزوده است.
- یوتیوب
شبکهی اجتماعی یوتیوب یکی از پلتفرمهای بسیار جذاب است که میتوان برای محتوای توضیح محصول، مقایسه و آموزش از آن استفاده کرد. باید ویدیوهای این رسانه را کاملا با کیفیت و جذاب تولید کنید و با مخاطبان خود به اشتراک بگذارید.
عنوان قوی
اولین چیزی که مخاطب به آن توجه میکند، عنوانی است که برای محتوای خود در نظر گرفتهاید. با استفاده از کلمهی کلیدی محتوا و کمک گرفتن از عبارتهای تحریک کننده میتوانید عنوانی بسازید که مخاطب را کنجکاو کرده و برای دیدن محتوای شما ترغیب شود.
تعامل با دنیای واقعی
معمولا افراد تمایل دارند که با دنیای واقعی ارتباط بگیرند. برای جلب اعتماد کاربران شبکههای اجتماعی میتوانید محتواهای جذابی از داستان برند، اتفاقات پشت صحنه، روند تولید محصول و زندگی روزمره با آنها به اشتراک بگذارید. این نوع محتوا معمولا برای مخاطبان جذابیت بیشتری دارند.
تنوع محتوا
یکی از نکات مهمی که در نوشتن استراتژی محتوایی باید به آن توجه کنید، داشتن تنوع در تولید محتواست. محتوای شبکهی اجتماعی شما باید شامل مطالب آموزشی، سرگرمی، اخبار، نقد و بررسی، توضیح محصول و … باشد. باید تلاش خود را بر این بگذارید که محتواهای جذاب و متنوعی برای مخاطبان برند خود تولید کنید.
استفاده از محتوای تعاملی
شبکههای اجتماعی میتوانند ابزار قدرتمندی برای تعامل و ارتباط با مخاطبان باشند. معمولا کاربران محتوایی را به اشتراک میگذارند که با ارزشها و نظرات آنها مطابقت داشته باشد. در مسیر تولید محتوای جذاب در شبکههای اجتماعی میتوانید از انواع مختلف محتوای طرح سوال، نظرسنجی، آزمون، بازی، مسابقات، ویدیوهای چالش برانگیز و… استفاده کنید. این نوع محتواها معمولا میزان تعامل کاربران را افزایش میدهد و باعث توسعه برند شما خواهد شد.
فراهم کردن اطلاعات مفید و ارزشمند برای مخاطب
تنها تولید کردن محتوای با کیفیت کافی نیست. باید محتوایی در شبکهی اجتماعی خود منتشر کنید که مرتبط با برند شما باشد؛ برای مخاطب جذابیت داشته و ارزشی را به آنها منتقل کند. ویدیوی با کیفیت اما بدون محتوا و غیر مرتبط به برند و کسب و کار شما لطمه وارد میکند.
استفاده از هشتگها
هشتگها کلمات یا عباراتی هستند که با هم ترکیب شده و علامت # قبل از آنها قرار میگیرد. میتوانید از آنها برای شناسایی محتواها، برندها، ترندها، کمپینها و… استفاده کنید. به محض انتشار آنها بلافاصله در رسانههای اجتماعی قابل جستجو هستند؛ بنابراین میتوانند به بازدید بیشتر پست شما کمک کنند و برندتان را به موضوعات پرطرفدار بکشانند.
هشتگها قابل کلیک هستند و هرکسی که روی یک هشتگ کلیک کرده یا محتوای هشتگدار در شبکهی اجتماعی خود جستجو میکند، صفحهای برای او نمایش داده میشود که تمام پستهای آن هشتگ در آن قرار گرفتهاند. چند نمونه هشتگ ترند مثل #جمعه_سیاه، #محیط_زیست، #ولنتاین، #شب_یلدا و… .
زمانبندی مناسب
برای انتشار محتوای خود باید زمانبندی مناسب را رعایت کنید. هر پلتفرمی از الگوریتم و قوانینی برخوردار است که رعایت آنها به بهتر و بیشتر دیده شدن پستهای شما کمک میکند.
برای جلوگیری از اتلاف وقت و هزینه بهتر است یک تقویم محتوایی برای شبکهی اجتماعی خود طراحی کنید. این رویکرد به شما کمک میکند که یک استراتژی ثابت داشته باشید و محتوای خود را به صورت منظم و مستمر منتشر کنید. ظاهر شدن روزانهی محتوای برند شما در فیدها، به مشارکت بیشتر و در نتیجه افزایش تعامل و بازدید صفحهی اجتماعی برندتان ختم خواهد شد.
پست گذاری بهینه
برای رعایت قوانین اسپم باید بدانید که چطور محتوای خود را به صورت بهینه منتشر کنید. چند نمونه پیشنهاد برای انتشار محتوای روزانه در رسانههای اجتماعی به این صورت هستند:
- توییتر: 3 الی 4 توییت
- اینستاگرام:1 الی 2 پست
- لینکدین: 1 الی 5 پست
البته باید رفتار مخاطبان هدف خود را تحلیل و بررسی کرده تا بهترین زمان ممکن را برای انتشار محتوای خود پیدا کنید.
پاسخ به بازخورد
یکی از مهمترین راههای جذب مخاطبان، پاسخ محترمانه، سریع و مرتبط به نظرات و بازخوردهای آنهاست. لزومی نیست تمام کاربران شبکهی اجتماعی برند شما را دوست داشته و با آن ارتباط برقرار کنند؛ بنابراین از نظرات، انتقادات و حتی شکایات کاملا استقبال کنید؛ آنها را به کار بگیرید و از بازخوردهای مثبت در جهت توسعهی برند خود استفاده کنید.
شبکه های اجتماعی ابزاری برای ارتباط موثر
شبکههای اجتماعی به شما این فرصت را می دهد که با افراد بیشتری ارتباط برقرار کنید که نقطهی مقابل بازاریابی سنتی است. در میان خیل عظیم کاربران شبکههای اجتماعی، به راحتی میتوانید افرادی را پیدا کنید که برند و محصولات شما را دوست داشته باشند. حضور در این رسانهها منجر به ارتباط موثر و تعامل مستقیم برند شما با مخاطبان خواهد شد. با استفاده از محتوای موثر و مرتبط با برند خود میتوانید مشتریان جدید جذب کرده و آنها را به مشتریان وفادار تبدیل کنید.
برای دریافت مشاورهی رایگان و کسب اطلاعات بیشتر در حوزهی پرسونال برندینگ و توسعهی برند، میتوانید با کارشناسان مجموعهی آی مدیر در ارتباط باشید.
سوالات متداول
شناخت مخاطب، استفاده از محتوای چند رسانهای، شبکههای اجتماعی، عنوان واقعی، تعامل با دنیای واقعی، تنوع محتوا، استفاده از محتوای تعاملی، فراهم کردن اطلاعات مفید و ارزشمند برای مخاطبان، استفاده از هشتگها، زمانبندی مناسب، پست گذاری بهینه و پاسخ به بازخوردها
تلگرام، واتساپ، اینستاگرام، یوتیوب و توییتر
پس از مشخص کردن هدف باید اطلاعات مفید را جمعآوری کرده و به هدف توسعهی برند برای مخاطبان خود محتوای جذاب تولید کنید.