ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنت دندان جایگزین ریشههای دندان میشود. ایمپلنتها یک پایه قوی برای دندان دائمی یا قابل جابجایی ایجاد میکنند که با دندانهای طبیعی شما سازگاری دارند.ایمپلنت دندان از جنس تیتانیوم خالص است که با بدن انسان سازگاری دارد. شکل آن به صورت میله باریکی است که درون استخوان فک قرار داده میشود. پس از قرار گرفتن ایمپلنت در فک به طور صحیح از آن باید نگهداری شود تا ماندگاری بالایی داشته باشد.
انواع ایمپلنت دندان
در طول تاریخ دونوع ایمپلنت مختلف وجود داشته است:
1_ اندوستیال
2_ ساب پریوستیال
ایمپلنت اندوستیال به ایمپلنتی گفته میشود که درون استخوان قرار میگیرد، اما ساب پریوستیال به ایمپلنتی گفته میشود که روی استخوان آرواره و زیر بافت لثه قرار داده میشود. امروزه دیگر از ایمپلنتهای ساب پریوستیال استفاده نمیشود زیرا در مقایسه با ایمپلنتهای اندوستیال در بلند مدت نتایج ضعیفتری داشتهاند و استحکام کمتری دارند.
ایمپلنت دندان برای چه سنی است؟
ایمپلنت روشی کاربردی است که جهت حفظ زیبایی و برگرداندن سلامتی دهان و دندان برای تمام افراد بالای 18 سال قابل اجرا است. اما اگر زیر 18 سال هستید بهتر است تا اتمام 18 سالگی خود صبر کنید زیرا در این بازه زمانی رشد استخوان فک همچنان ادامه دارد. در واقع دندانپزشکان ایمپلنت را برای شرایط زیر مناسب میدانند:
1_ لثه سالم
2_ تراکم استخوان کافی
3_ رعایت بهداشت دهان و دندان
ایمپلنت برای افراد زیر مناسب نیست:
_ زنان باردار
_ افراد زیر 18 سال
_ سیگاریها و افراد مصرف کننده الکل
_ افراد تحت درمان پرتودرمانی برای نواحی سر و گردن
_ بیماران مبتلا به دیابت کنترل نشده، نقص سیستم ایمنی یا هموفیلی
مزایای ایمپلنت دندان
شایعترین مزایای ایمپلنت دندان عبارتند از:
1_ هماهنگی طبیعی با دندانهای اطراف
2_ کمک به حفظ سلامتی دهان و دندان
3_ بازگرداندن زیبایی از دست رفته دندانها
4_ استحکام و ثبات بسیار بالای ایمپلنت دندان
5_ حفظ استخوان فک و جلوگیری از تغییرات ناخواسته صورت
6_ قرارگرفتن به صورت دائمی در دندان و عدم نیاز به خروج در مواقع خاص
آیا ایمپلنت دندان درد دارد؟
برای قرار دادن ایمپلنت درون دندان، از بی حسی قوی استفاده میکنند. بدین شکل شما حین انجام کاشت هیچ دردی احساس نمیکنید. اما با ازبین رفتن اثر بی حسی درد کمی خواهید داشت که دندانپزشک برای این مواقع مسکن تجویز خواهد کرد. معمولا ایمپلنت دندان با بیهوشی انجام نمیشود. مگر اینکه بیمار دچار اختلال عصبی و ناتوانی ذهنی باشد که برای جلوگیری از ایجاد اختلال حیم جراحی از بیهوشی استفاده میکنند.
مراحل ایمپلنت دندان
مراحل ایمپلنت دندان شامل موارد زیر است:
1_ معاینه و برسی سوابق پزشکی توسط دندانپزشک برای انتخاب مناسبترین روش ایمپلنت
2_ عکسبرداری رادیولوژی برای برسی زیرساخت فک و دهان جهت مشخص شدن محل دقیق ایمپلنت
3_ انجام پیوند استخوان فک در صورت نیاز برای ایجاد قاعدهای مستحکم جهت نگهداشتن پایه ایمپلنت
4_ قالب گرفتن و ساخت پروتز دندانی با دقت و حساسیت بسیار زیاد
5_ انجام کاشت ایمپلنت و صبر کردن برای جوش خوردن آن به استخوان فک
6_ قرار دادن پروتز دندان بر روی پایه ایمپلنت به استخوان فک
7_ هرسه ماه انجام معاینه جهت مراقبت از کاشت ایمپلنتهای دندانی
انواع روشهای ایمپلنت دندان
_ ایمپلنت دندان با روش پانچ:
در این روش یک سوراخ در استخوان فک ساخته میشود و سپس ایمپلنت دندان درون سوراخ قرار میگیرد. این سوراخ را با ابزار مخصوص ب نام پانچ ایجاد میکنند. سایز و عمق سوراخ به طول و قطر ایمپلنت بستگی دارد.
_ ایمپلنت دندان با لیزر:
ایمپلنتهای دندانی با لیزر یکی از جدیدترین و پیشرفتهترین روشهای نصب ایمپلنت است که فرایند جراحی با اشعه لیزر دارای طول موج خاص انجام میشود. اشعه لیزر سوراخهای مورد نیاز را بر روی استخوان فک ایجاد میکند. این روش با دقت بسیار بالا و کنترل مناسب بر روی بافت عمل خواهد کرد همچنین با ایجاد حرارت کنترل شده موجب برش بافت و تسریع بهبودی بیمار میشود. در مرحله آخر ایمپلنت دندان درون سوراخ ایجاد شده با لیزر قرار میگیرد.
_ ایمپلنت دندان با چسب:
این به معنی روش اتصال روکش با چسب به ایمپلنت است. برخی افراد معتقدند چسب به دلیل عدم وجود حفره دسترسی به پیچ زیبایی ظاهری بیشتری دارد. همچنین نصب روکش به ایمپلنتها با چسب میتواند در برابر شکستگی مقاومت بیشتری نشان دهد. البته باید مراقب بود تا چسب اضافی در پشت روکش باعث آسیب به بافت نرم، تحلیل استخوان و ایجا التهاب نشود.
_ایمپلنت دندان با پودر استخوان:
برخی افراد از استحکام کافی استخوان فکبرخوردار نیستند که اصطلاحا به آن تراکم استخوان پایین فک گفته میشود. در این وضعیت دندانپزشک از پیوند استخوان استفاده میشود که همان پودر استخوان جهت تحریک رشد سلولهای بنیادی است. به کمک این روش فضای اطراف ایمپلنت در استخوان پر میشود. درواقع از پودر استخوان به جای پیچ خاص یا سایر روشهای ادغام استخوانی استفاده میکنند.
ایمپلنت دندان در یک نگاه
ایمپلنت یا کاشت دندان یک روش جایگزین برای دندانهای از دست رفته است. این روزها استفاده از این روش درمانی بسیار پرطرفدار شده اما باید در انتخاب دندانپزشک با تجربه و ماهر برای انجام آن دقت کنید. زیرا این روش دائمی بوده و با قرار گرفتن پیچ درون استخوان فک میتواند در صورت عدم رعایت اصول اولیه موجب بروز عوارض شود.