
ساخت و ساز پروژه های ساختمانی
ساختمان سازی فرایند پیچیده و زمانبری است و به همکاری گروههای متفاوت و بزرگی نیاز دارد و بر ایده پردازی و ایجاد و نگهداری ساختمانهای مختلف متمرکز است. ساخت و ساز شامل انواع گوناگونی بوده که هرکدام ویژگیها و آیتمهای مخصوص به خود را دارند که تحت نظارت یک مدیر پروژه مثل علیرضا قرایی که مهندس ساختمان یا مدیر ساخت و ساز بوده انجام میشود.
انواع ساخت و ساز
ساخت و ساز انواع مختلفی دارد که به شرح زیر است:
1.ساختمان مسکونی: اولین نوع ساخت و ساز، ساخت و ساز مسکونی است که شامل ساخت، تعمیر و بازسازی سازهها به منظور اسکان افراد، لوازم یا تجهیزات است. طراحی پروژههای مسکونی معمولا توسط مهندسان و معماران انجام میشود.
2.ساختمان نهادی یا تجاری: این نوع ساخت و ساز شامل پروژههای مدارس، میدانهای ورزشی، مراکز خرید، بیمارستانها، استادیومها، فروشگاههای خرده فروشی و آسمان خراشها میشود.
3.ساخت و ساز صنعتی تخصصی: این نوع ساخت و ساز مستلزم سازههای ساختمانی است که به تخصص بالایی و همچنین مهارتهای فنی در برنامه ریزی، ساخت و طراحی نیاز دارد. به طور معمول، این نوع ساخت و ساز توسط شرکتهای غیرانتفاعی یا صنعتی انجام میشود.
4.زیرساختها و ساخت و سازهای سنگین: این ساخت و سازها شامل ساخت و ارتقاء راه آهن، ارتباطات و جادهها، راه آهن به اطراف شهر یا ساختمانهای موجود میشود.
انواع روش های ساخت و ساز
ساخت و ساز پروژههای ساختمانی بنابر عناصری که در هنگام انجام آن انتخاب میشوند، به انواع مختلفی دسته بندی میشوند که شامل موارد زیر است:
1_ سازه چوبی
2_ سازه سبک فولادی
3_ سازه آجر و بلوک
4_ سازه فلزی

5_ سازه بتنی
6_ سازه پیش ساخته
این 6 نوع سازه معمولا مورد استفاده قرار میگیرند و هرکدام ویژگیها، مزایا و معایب متعددی دارند که به برسی هرکدام میپردازیم.
سازه چوبی یکی از انواع روشهای ساخت و ساز
ساختن اسکل چوبی به احتمال زیاد قدیمیترین و پرکاربردترین نوع سازه ساختمانی در جهان است. از گذتههای دور انسان انسان یاد گرفت که چوب محصولی طبیعی و پرکاربرد برای زندگی و کار است که بسیار آسان میتوان با آن کار کرد، قابل تمدید است و هزینه آن تقریبا برای همه قابل پرداخت است. به همین دلیل هم در گذشته بیشتر ساخت و سازهای مسکونی با چوب انجام میگرفت و از چوب در دیوارهای خارجی و سقف نیز استفاده میشد. با گذر زمان از مصالح و محصولاتی که در برابر آتش مقاوم است مثل سمنت برد برای چارچوب استفاده شد و دیوارهای خارجی معمولا با آجر، سنگ و سایدینگ غیر چوبی پوشانده میشدند.
مزایای سازه های چوبی
_ قابلیت تجدیدپذیری دارند.
_ هزینه آنها نسبتا پایین است.
_ سازههای این سبکی به سرعت ساخته میشوند.
_ در اجرای آنها میتوان از ابزارهای معمول ساخت و ساز کار کرد.
معایب سازه های چوبی
_ قابل اشتعال هستند.
_ در معرض تخریب توسط عناصر طبیعی هستند.
_ آنقدر قوی نیستند که بتوانند در برابر طوفان و گردباد مقاومت کنند.
سازه سبک فولادی چه نوع سازه ای است؟
سازه فولادی سبک همچون سازه ال اس اف از نظر ساخت قاب به اسکلت چوبی شبیه است. در آن از مصالح سنگینتر در قطعات سازهای نسبت به اعضای غیر باربر استفاده میشود و همچنین مواد توسط یک پوشش گالوانیزه محافظت میشوند. همینطور که در ساخت ساطه چوبی معمولا از اره و میخ استفاده میشود، در ساخت فولاد سبک از ابزار برش فلز و اسلحه پیچ استفاده میشود. سازه فولادی با وزن سبک معمولا در ساختمانهای تجاری استفاده میشود.

مزایای سازه سبک فولادی
_ هزینه آن نسبتا کم است.
_ در برابر آتش مقاوم است.
_ نسبت مقاومت به وزن آن بیشتراست.
_ به ابزار برش، چفت و بست کمتری لازم دارد.
_ سازههایی با این محصول به سرعت ساخته میشوند.
معایب سازه سبک فولادی
_ فولاد سبک در اثر حرارت زیاد مقاومت خود را از دست میدهد.
سازه آجر و بلوک، متداول ترین سازه
آجر و بلوک میتواند یکی از ارزانترین انواع ساخت و ساز باشد. بیشتر سازندگان ترجیح میدهند با این متریال کار کنند؛ بنابراین سازندگان تمایل دارند کمی رقابتیتر قیمت گذاری کنند. ساخت بنای مدرن با این مصالح میتواند چندروزی طول بکشد. این روش ساختار بسیار سنگینی را فراهم میکند که قطعا در مناطق زلزله خیز خوب نیست. این نوع سازه بسیار سفت و محکم است و نمیتواند هنگام لرزش انعطاف پذیری داشته باشد و بسیاری از مرگها با این نوع ساخت و سازها درجایی که زمین لرزه اتفاق افتاده مرتبط بودهاند.
مزایای سازه با اجر و بلوک
_ مصالح موردنیاز در آن به راحتی قابل دسترسی است.
_ از لحاظ قیمتی مقرون به صرفه است.
_ سرعت ساخت آن بالاست.
معایب سازه با آجر و بلوک
در برابر زلزله مقاومت بالایی ندارند.
ساخت سازه فلزی به چه صورت است؟
ساخت اسکلت فلزی در درجه اول در ساختمانهای بزرگ استفاده میشود. این سازه از ستونهای فلزی برای حمایت ازکف و سقف ساخته شده است. ساختمانهای بلند مرتبه معمولا با استفاده از این روش ساخته میشوند؛ زیرا حمل و نقل مواد یا استفاده از جرثقیل آسان است و اجزا به سرعت پیچ و مهره میشوند یا به همدیگر جوش میخورند.
مزایای سازه فلزی
_ مقاومت آن نسبت به وزنش بالاست.
_ انعطاف پذیر بوده و به راحتی خم میشود.
_ اجزای مهندسی شده به راحتی در دسترس هستند.
_ برای ساخت سریع به راحتی پیچ، پرچ یا جوشکاری میشود.
معایب سازه فلزی
_ در محیطهای با رطوبت بالا مستعد خوردگی است.
_ مقاومتش را در دمای 500 درجه و بالاتر از دست میدهد.
سازه بتنی نوعی دیگر از روش های ساختمانی است
در ساخت اسکلت بتنی از ستونهای بتنی مسلح، تیرهای بتنی و دالهای بتنی برای ساختار پشتیبانی استفاده میشود. این نوع ساخت و ساز اغلب در ساختمانهای بلند مرتبه، گاراژهای پارکینگ وجادههای مرتفع استفاده میشود.
مزایای سازه بتنی
_ بتن برای حداکثر مقاومت به زمان نیاز دارد.
_ بتن به راحتی در ابعاد نامحدود کاربرد دارد.
_ بتن ریزی در محل میتواند از نظر اقتصادی مقرون به صرفه باشد.
معایب سازه بتنی
_ ساخت اسکلت بتنی در برابر لرزه مقاوم نیست.
_ مقاوم سازی سازه بتنی در برابر زلزله نیاز به مهندسی اساسی دارد.
سازه پیش ساخته یا از قبل مهندسی شده
سازه پیش ساخته یک روش بسیار سریع برای ساخت و ساز است. مهمترین نکته در رابطه با این نوع سازه سرعت بالارفتن آنهاست زیرا همه قطعات آن از قبل آمادهی پیچ و مهره کردن باهم هستند. این نوع ساخته و ساز، فقط مختص مغازهها، گاراژها، سولهها، آویزها و موارد دیگر نیست؛ میتوان یک خانه از قبل مهندسی شده طراحی کرد که متناسب با نیاز شما باشد.
مزایای سازه پیش ساخته
_ ساخت سریع
_ طراحی و ساخت آسان
_ مهندسی شده برای تحمل بار سنگین
معایب سازه پیش ساخته
_ هزینه بالا
_ طراحی با آن محدود است.
_ بیشتر ساختمانها به شکل مربع یا مستطیل ساخته میشوند.
ساخت و سازپروژه های ساختمانی، نیازمند مهندسی اساسی
ساخت و سازهای مختلف باتوجه به انواع و روشهای ساخت متفاوتی که دارند نیازمند مهندسی اساسی و اصولی هستند تا روند صحیح خود را در طی مراحل ساخت سپری کنند. دانستن نکات و ویژگیهای هرکدام برای اقدام به ساخت و انتخاب بهترین مورد متناسب با نیاز خود، لازم است. برای دریافت اطلاعات بیشتر و راهنمایی در این زمینه با مهندس علیرضا قرایی در تماس باشید.
سوالات متداول
1_ انواع ساخت و سازهای ساختمانی کدام است؟
ساختمانهای مسکونی، ساختمان نهادی یاتجاری، ساخت و ساز صنعتی تخصصی و زیرساختها و ساخت و سازهای سنگین از انواع ساخت و سازها هستند.
2_ انواع روشهای ساخت و ساز را نام ببرید.
روش های ساخت و ساز پروژه های ساختمانی شامل موارد زیر است:
1_ سازه چوبی
2_ سازه سبک فولادی
3_ سازه آجر و بلوک
4_ سازه فلزی
5_ سازه بتنی
6_ سازه پیش ساخته
3_ معایب ساخت و سازهای بتنی چیست؟
ساخت اسکلت بتنی در برابر لرزه مقاوم نیست. مقاوم سازی سازه بتنی در برابر زلزله نیاز به مهندسی اساسی دارد.