
اصطلاح ساخت و ساز چیست و چه مراحلی دارد؟
ساخت و ساز به هرگونه فعالیت مرتبط با ساخت و احداث ساختمان ها و تجهیزات مرتبط با آنها اشاره دارد. این صنعت به طراحی، ساخت، بازسازی، تعمیر، نگهداری و مدیریت ساختمان ها، تاسیسات و زیرساخت های آنها می پردازد.
صفر تا 100 ساختمان سازی
معمولا تمام افراد تنها نامی از ساخت و ساز و صنعت ساختمان سازی شنیدهاند و کمتر کسی پیدا می شود که با مراحل و ابعاد کامل این فرایند آشنایی داشته باشد.

مراحل ساختمان بسته به اینکه ملک نیاز به تخریب دارد یا به صورت زمین مورد استفاده قرار گرفته، متفاوت است اما به طور کلی، صفر تا صد مراحل ساختمان سازی عبارتند از:
گرفتن پروانه ساخت و مجوز تخریب ساختمان و نوسازی
در صورتیکه قصد تخریب ملک را دارید باید برای دریاف مجوز تخریب و نوسازی و همچنین پروانه ساخت آن اقدام کنید. در غیر این صورت، برای دریافت مجوز ساختمان باید به شهرداری مراجعه کرده و با ارائه مدارک مالکیت خود، عوارض شهرداری ملک را کامل پرداخت کنید.
پس از آن بازرسین شهرداری از ملک بازدید کرده و با تعیین حد و حدود، مشخص می کنند که تا چند طبقه برای ساخت مجاز هستید. همچنین اگر ملک نیاز به عقب نشینی داشته باشد در این مرحله توسط بازرسین تعیین می شود.
گواهی پروانه ساخت ساختمان بسیار اهمیت دارد و اگر بدون آن عملیات ساخت و ساز آغاز شود، مرتکب عملی غیرقانونی شده اید و پروژهی شما در هر مرحله ای توسط مراجع ذیصلاح توقیف می شود.
برای دریافت این گواهی، باید مدارک لازم را به شهرداری ارائه کنید و پس از دریافت تاییدیه های مورد نیاز، مجوز ساخت به شما داده می شود. جناب علیرضا قرایی به عنوان یک فرد متخصص در حوزه ساختمان و نوسازی به بهترین شکل ممکن میتوانند این پروانه ها ساخت و مجوزات لازم را دریافت کنند که برای هر پروژه مشکلی به وجود نیاید.
تهیه نقشه و پلان
برای تهیه نقشه و پلان باید اطلاعات کامل ملک مثل ابعاد آن، متراژ، تعداد طبقات و... به شهرداری ارائه شوند. برای اینکار باید از شرکتهای دفتر مهندسی یا مهندسین معماری درخواست کنید که نقشه و پلان ملک را طبق ضوابط شهرداری و براساس نقشهای که کارشناس دستور داده، طراحی کنند.

نقشه نهایی باید به شهرداری فرستاده شود تا در صورت نیاز به اصلاح تغییر کرده و در غیر اینصورت تاییدیه نقشه صادر شود.
تخریب ساختمان
در مرحله بعد نوبت به تخریب ساختمان و گودبرداری آن است. در این مرحله پس از تخریب، گودبرداری به شکل کاملا اصولی توسط نیروهای فنی و مهندسی انجام شده و مرحلهی مقاوم سازی زمین انجام می شود.
اجرای فونداسیون و سفت کاری ساختمان
پس از گودبرداری نوبت به آرماتوربندی و اجرای فونداسیون می رسد. در این مرحله میلگردها و محصولات فلزی به یکدیگر متصل می شوند و سپس بتن فونداسیون ریخته می شود. این کار برای بالا بردن مقاومت ساختمان و افزایش استحکام آن است.
سپس اسکلت فلزی ساختمان توسط مهندسین مجرب ساخته می شود و به ترتیب پس از آن برای ساخت سقف ساختمان و دیوارها اقدام می کنند. تمام این مراحل به سفت کاری ساختمان شناخته می شوند.
تاسیسات ساختمانی
این مرحله باید قبل از نازک کاری ساختمان انجام شود. در این بخش کانال کشی سیستم تهویه، لوله کشی آب و فاضلاب، لوله کشی گاز، شوفاژ، برق کشی ساختمان و... انجام می شوند. همچنین کف سازی و شیب بندی کف پارکینگ و پشت بام نیز قبل از نازک کاری انجام می گیرند.
اجرای نازک کاری ساختمان
در این مرحله تمام فعالیتهای مربوط به نمای ظاهری و پوشش نهایی ساختمان انجام می شوند. کاشی کاری، نقاشی، نصب در و پنجره، نصب سیستم های تهویه و گازرسانی، نصب سیستم روشنایی، عایق کاری و... از جمله فعالیت هایی هستند که در این مرحله قرار گرفته اند.

دریافت گواهی پایان کار
در آخرین بخش نیز پس از اتمام عملیات ساختمان سازی باید برای اخذ گواهی پایان کار اقدام کنید. برای اینکار کارشناس شهرداری تمام نقشه و پلان را با تمام موارد ایمنی و ساخت مطابقت داده و در صورت عدم مغایرت با دستور شهرداری، گواهی پایان کار برای شما صادر می شود.
بدون داشتن این گواهی امکان دریافت انشعابات آب، برق و گاز را نداشته و همچنین انتقال سند ملک به غیر، مشکل خواهد بود.
عملیات ساخت و ساز و ایمن سازی
هر نوع فعالیت مرتبط با ساخت و احداث ساختمان که پس از آن نیز به تعمیر و نگهداری تاسیسات یا بازسازی می پردازد در صنعت ساختمان جای گرفته اند. در عملیات های ساخت و ساز باید نکات ایمنی هم برای نیروی کار و هم برای عابرین فراهم شود. علاوه براین، باید تمام اصول و قواعد الزامی برای ساخت ساختمانی مستحکم و مقاوم، توسط مهندسین مربوطه رعایت شود. علیرضا قرایی به عنوان یک مهندس معمار با تجربه در حوزه صنعت ساختمان به رعایت نکات ایمنی و قواعد الزامی نیز واقف است.
سوالات متداول
اصطلاح ساخت و ساز چیست؟
به فعالیتهای مرتبط با ساخت و احداث ساختمان و همچنین ارائهی خدمات مربوط به تعمیر، بازسازی و نگهداری تاسیسات و تجهیزات ساختمان، عملیات ساخت و ساز میگویند.
ساختمان سازی چه مراحلی دارد؟
اخذ پروانه ساخت و مجوز تخریب و نوسازی، طراحی نقشه و پلان، تخریب ملک، اجرای فونداسیون و سفت کاری ساختمان، نصب تاسیسات ساختمانی، اجرای نازک کاری ساختمان و دریافت گواهی پایان کار.
نازک کاری ساختمان شامل چه مواردی است؟
شامل فعالیتهای مربوط به روکش و پوشش ساختمان و نصب سیستمهای گرمایشی و سرمایشی، نصب سیستم روشنایی، عایق کاری، کاشیکاری و... است.